Diploma schaatsen

Schaatsvaardigheidspaspoort!

De KNSB heeft in het seizoen 2013/2014 een nieuwe ontwikkeling ingezet, in overleg met alle Jeugdschaatsverenigingen in Nederland. Ook Jeugdschaatsen Heerenveen is mee gegaan in deze nieuwe ontwikkelingen.

 

Wat dit allemaal precies inhoud proberen we u zo duidelijk mogelijk te vertellen.

Voor seizoen 2018/2019 werkten wij bij het Jeugdschaatsen Heerenveen met de diploma's SP, A, B, C, D, E en alle tussen liggende * niveau's. Al deze diploma's zijn met ingang vanaf het seizoen 2013-2014 komen te vervallen. Daarmee zijn er zaken veranderdl!  Kinderen krijgen een nieuw SCHAATSVAARDIGHEIDSPASPOORT!

 

Hiervoor nemen ze, per niveau, verschillende testen af.
We hebben hiervoor niet 1 toets momenten maar verwerken deze testen in onze lessen. Dit doen we om bij de kinderen geen druk neer te leggen dat dit 1 moment is. Daarnaast kan het zo zijn dat juist op dat toetsmoment iemand niet aanwezig is of kan zijn. Dat is de reden dat we dit in de lessen regelmatig toetsen en daarop de lessen ook  kunnen aanpassen. Dit om bepaalde vaardigheden beter te gaan beheersen. In het paspoort staat nauwkeurig en overzichtelijk beschreven welke vaardigheden een kind bezit.

 

Wij raden leden aan om bij niveau 6, bij voorkeur niveau 7 naar de 400 meter baan te gaan. Op dit niveau ben je voldoende vaardig om met plezier mee te kunnen op de 400 meter baan. Vanaf niveau 5 adviseren wij om naast het Jeugdschaatsen deel te nemen aan het Jeugdshorttrack. Tijdens deze training schaats je op gewone noren, lage schoen, en wordt er een uur getraint op de bochten, waardoor je eerder vaardig bent om door te stromen naar de 400 meter baan en/of het shorttrack.

 

Materiaal: daar kijken we ook naar bij het beoordelen. Snelheid is voor ons niet aan de orde. Vaardigheden en met name op technisch gebied is juist belangrijk!

Wij raden mensen aan om het gebruik van de steuntjes bij de easy gliders zo snel mogelijk af te bouwen. Het is een kwestie van gewenning. Daarnaast zijn de hoge schoenen, combi noren, af te raden. Hier maakt men makkelijk heel veel snelheid, maar technisch vaardig is men hiermee niet altijd.Dit alles heeft te maken met het feit dat de voet volledig vast zit en niet voldoende kan bewegen om de juiste schaatshouding en het plaatsen van de voet in de bocht aan te leren. Noren met een lage stevige schoen raden wij aan.

 

Mochten er aanvullende vragen zijn dan horen wij die graag.

 

Ter informatie zijn er een aantal leuke voorbeeld filmpjes van de vaardigheden:

http://knsb.nl/opleidingen/knsbvaardigheidstesten/de-vaardigheidstesten/

Inloggen
jeugdschaatsen.nl - site by site by Kant en Klare site uw eigen unieke website!